För första gången samarbetar musiker från nio svenska orkestrar i ett framförande av en av minimalismens klassiker, Terry Rileys portalverk – In C från 1984. Det är den pågående coronapandemin som har fått musikerna att tillsammans med sångerskan Maxida Märak att slå sig samman digitalt. Det blev en 45 minuter lång musikvideo.

Medverkande är musiker ur Blåsarsymfonikerna, Dalasinfoniettan, Helsingborgs Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Norrbotten Big Band, Norrbotten NEO, Norrbottens Kammarorkester, Nordiska Kammarorkestern samt Wermland Operas Orkester.

– Idén kom från en av våra musiker, Andreas Pålsson, och utgår från Terry Rileys verk In C, där bokstaven ”c” står för den ton som hela tiden upprepas på piano. Resten av musikerna i orkestern spelar någon av de ”boxar” av toner som kompositören angivit ska spelas. Vilken av boxarna som spelas är upp till musikern själv och just denna form av improvisation gör verket väldigt oförutsägbart. Det kan bli kort, eller oändligt långt. Inget vet. Lite som denna coronapandemi, säger Fredrik Österling, konserthuschef i Helsingborg. 

Projektet som spelats in helt digitalt från alla olika håll, har sedan mixats och sammanställts av initiativtagaren och HSO-slagverkaren Andreas Pålsson.

– Jag har lagt ett musikaliskt pussel, bestående av många små digitalt inspelade pusselbitar från hela Sverige. Det har varit en otroligt spännande resa att få forma alla fina musikaliska insatser till en helhet, säger Andreas Pålsson. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.