Detta blev fredagen då många i kulturvärlden började ana en ljusning vid horisonten. Nya stödpengar och kanske en förändring av antalet personer i publiken vid exempelvis konserter.

Vid en pressträff fredagen den 21 augusti informerade inrikesminister Mikael Damberg och kulturminister Amanda Lind att regeringspartierna föreslår ett nytt krisstöd till kulturen och idrotten: 1,5 miljarder kronor till kulturen och 1 miljard kronor till idrotten. Regeringen överväger också att tillåta större publik än 50 personer vid vissa arrangemang med sittande publik.

Stort behov av mer stöd

– Kulturrådet välkomnar ett nytt stödpaket till kulturen och är redo att fördela pengar om vi får ett uppdrag. Vi har en tät dialog med både Kulturdepartementet och representanter från kultursektorn, som bekräftar att det tidigare stödet har nått ut och varit viktigt för sektorns överlevnad, men att det finns ett stort behov av mer stöd, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska nu diskutera det nya krisstödet med Liberalerna och Centern för att förslaget sedan ska kunna gå vidare till riksdagen för beslut. Ännu återstår alltså en hel del beslut innan pengarna kan börja fördelas.

Passar till Folkhälsomyndigheten

Regeringen skickar också ut ett förslag på remiss om lättnader för den övre gränsen på 50 personer vid vissa kultur- och idrottsevenemang. Den nya gränsen ska t ex gälla för artistframträdanden på restauranger och kaféer där publiken kan sitta på rekommenderat avstånd. Regeringen ska nu följa läget och ta in remissvar från Folkhälsomyndigheten och andra intressenter.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.