De anser sig ha gjort ett riktigt kap på Folkoperan. Den musikaliske ledaren vid GöteborgsOperan – Henrik Schaefer – är värvad till Folkoperan i Stockholm, för att ersätta nuvarande dirigenten Marit Strindlund i augusti 2021 (hon blir då musikchef vid Smålands Musik och Teater i Jönköping).

– Henrik Schaefer är en enastående musiker och dirigent liksom en väldigt positiv människa. Han har ett stort samhällsengagemang, ett genuint intresse för scenkonst och ett inkluderande sätt att arbeta med både sångare, orkester och övriga medarbetare vilket är viktigt på Folkoperan. säger Tobias Theorell, konstnärlig chef för Folkoperan

Schaefer är sedan 2013 musikalisk ledare för GöteborgsOperans Orkester och en återkommande gästdirigent på operahus och symfoniorkestrar över hela världen. Senast han gästade Folkoperan var 2018 då han dirigerade Jules Massenets opera Don Quijote.

Yngste musikern i Berlinfilharmonikerna

Henrik Schaefer är född 1968 i Bochum, Tyskland, och studerade viola i Essen och Freiburg. 22 år gammal blev han den yngste musikern någonsin i Berliner Philharmoniker. Parallellt studerade han dirigering i Leipzig med Volker Rohde och år 2000 utsåg Claudio Abbado honom till sin assistent i Berlinfilharmonikerna. När Abbado lämnade Berlin 2003 beslöt sig Henrik för att ägna sig helhjärtat åt dirigering.

2004 och 2011 var Henrik verksam som förste gästdirigent vid Hiroshima Symphony Orchestra. 2007–2013 var han chefsdirigent för Wermland Opera där han fick internationellt erkännande genom debutföreställningen av Parsifal och Ringcykeln. Som gästdirigent har han bl. a. arbetat med danska nationalsymfonikerna, Nederländernas filharmoniska orkester, Mozarteumorchester Salzburg och Tokyo Metropolitan Symphony. Vidare har han lett produktioner vid Operan i Leipzig, Hong Kong Opera och Volksoper i Wien. Henrik har ett stort engagemang för unga musiker och sångare och är bl. a. konstnärligt ansvarig för masterutbildningen i orkesterspel på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.