När tiden för att ansöka om stödpengarna från Kulturrådet gick ut torsdagen den 14 maj hade cirka 2,100 ansökningar till ett sammanlagt belopp på cirka 760 miljoner kronor kommit in. Flest ansökningar kom från musik och scenkonst.

De sökta beloppen är mer än dubbelt så mycket som de 370 miljoner kronor regeringen anslagit.

Olika stora behov

– Vi vill att så många som möjligt av de sökande ska få del av stödet, säger Kulturrådets styrelseordförande Svante Weyler. Vi får dela ut maximalt 75 procent av det sökta beloppet och aldrig mer än 10 miljoner till en enskild arrangör, så det är ändå inte omöjligt att stödpengarna kan komma att räcka, vi vet säkert när vi hunnit gå igenom alla ansökningar. Målet är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för kulturlivet och vi har särskilt fokus på det fria kulturlivets många olika aktörer.

Storleken på de sökta beloppen varierar mellan de olika aktörerna. Några få har sökt över tio miljoner kronor medan ungefär 400 aktörer har sökt lägre summor, upp till 25,000 kr. Behoven och förlusterna ser väldigt olika ut.

Kulturminister Amanda Lind säger att hon vet att pengarna inte kommer täcka allas utgifter och behov.

– Men de kommer att göra en stor skillnad för många. Det är en exceptionell situation vi befinner oss i och vi fortsätter dialogen med kulturlivet framåt, säger Amanda Lind till TT.

Regeringens stödpaket

Regeringen beslutade den 28 april om ett stödpaket till idrotten och kulturen med en halv miljard kronor vardera. Av de 500 miljoner kronorna fick Kulturrådet 370 miljoner att fördela, Konstnärsnämnden, Filminstitutet och Författarfonden 130 milj kr tillsammans. Den del av stödet som Kulturrådet fördelar gäller inställda och uppskjutna kulturevenemang i Sverige till följd av covid-19.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.