Den som säger så är Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungl Musikhögskolan sedan augusti 2018.

Hon har tidigare bl a forskat vid Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk neurovetenskap samt vid Institutionen för Folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Eva Bojner Horowitz med en av sina böcker, Må bättre med musik.

Med covid-19-pandemin konstaterar hon att vi nu fått ställa om på ett sätt vi tidigare inte upplevt i modern tid. Nya utmanande situationer uppstår varje dag och för många betyder det en hög grad av oro och stress.

– Vi får höra om stort lidande på våra sjukhus och äldreboenden med många smittade patienter. Även vård- och omsorgspersonal utsätts för svåra medicinska beslut och prioriteringar som riskerar skapa hög grad av moralisk stress som följd, säger Eva Bojner Horowitz på sin avdelning på kmh.se

Det som i normala tider skulle vara stöd och tröst, som exempelvis samtal och lugnande beröring, försvåras av både sjukdomens smittsamma karaktär och att personalen är upptagen med att ge akut vård.

Minskad ångest och stress med musik

Musiken kan göra stor skillnad. Genom att djupare delar av känslohjärnan berörs så kan ångestdrivande tankeprocesser brytas och goda kroppsminnen väckas till liv i de mest existentiellt svåra och stressande av situationer, säger Bojner Horowitz.

Tillsammans med Töres Theorell har hon publicerat en studie från KMH, där man sett hur dagliga bekymmer minskar medan man lyssnar på musik. Även andra musikforskare har visat på goda effekter av att använda sig av musik som stresshantering.

– Genom att lyssna till rogivande musik som lyssnaren tycker om sprids lugn och självmedkänsla, viket dämpar stressreaktioner och skyddar mot skadliga effekter av stress. Musik kan även skydda mot existentiell smärta. Att bli berörd av musik kan skapa liknande reaktioner i hjärnan och sinnet som vid mänsklig beröring.

Musiken i de svåraste stunderna

Även i livets slutskede kan man öppna inre rum och skapa mening.

Eva Bojner Horowitz föreslår ett mer systematiskt användande av musik inom akutvård och äldreomsorg under den pågående pandemin.

Genom att ta reda på vilken musik ens närstående tycker om och ladda ner spellistor, får musiken möjlighet att fylla ett tomrum.

– Musik kan spela en avgörande roll genom att beröra i stunder då oron griper patienter och drabbade i stunder som är som värst.


Här finns en musikens checklista

för vårdpersonal och anhöriga

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.