Överallt i Sveriges konserthus pågår en intensiv aktivitet med spelningar och upptagningar som gärna livestreamas ut till den publik som inte längre kan göra konsertbesök.

Så sker även i landets äldsta konserthus, Musikaliska vid Nybrokajen i Stockholm, en förnämlig konsertlokal där konserter har getts sedan 1878.

I Musikaliska (tidigare Musikaliska Akademien) kommer musik att framföras i både kända och okända utrymmen.

– Annorlunda situationer ger annorlunda konserter, meddelar nu Musikaliska.

Musikerna hittar okända skrymslen och vrår i i det anrika huset där musiken får ljuda. Från slutet av april fram till midsommar spelar musiker ur Blåsarsymfonikerna i en mängd olika ensemblekonstellationer.

Konserterna finns tillgängliga utan kostnad på YouTube, säger Elenor Wolgers, marknadschef för Blåsarsymfonikerna på Musikaliska.

Från tre till 30 minuter

Konserterna kan vara så korta som 2-3 minuter eller upp till 30 minuter och repertoaren varierar med allt från Johan Helmich Roman, Joseph Haydn, Richard Wagner och George Gershwin till svenska folkvisor och jazzimprovisationer. Först ut är Saxofonkvartetten.

George Gershwin ville skriva en folkopera, en blandning av amerikansk folkmusik och den europeiska operatraditionen. För att finna inspiration och autenticitet flyttade han under 1934 till staden Charleston i South Carolina. Saxofonkvartetten har valt att framföra Claras vaggvisa Summertime och It a´int necessarily so som innehåller en väldigt cynisk tolkning av Bibeln som i operan framförs av langaren Sportin´Life.

De medverkande i Blåsarsymfonikerna saxofonkvartett är med Johannes Thorell, Mathias Karlsen Björnstad, Martin Eriksson och Ulf Tilly

Här kan du höra saxofonkvartetten

De livestreamade konserterna från Musikaliska kommer att kunna ses här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.