– Behoven är stora och nu är det bråttom att få ut stödet till kulturarrangörer i hela landet, konstaterar Kajsa Ravin, generaldirektör för Kulturrådet. Vi ska göra allt vi kan för att pengarna snarast möjligt ska nå dem som bäst behöver stödet. Vi hoppas att det ska vara ute till mottagarna före midsommar. 

Frågan är hur många enskilda kulturskapare/frilansande musiker som kan klara sig till vecka 25 denna tunga corona-vår?

Det var idag, den 24 april, som det efterlängtade stödpaketet kom från Kulturdepartementet. Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Filminstitutet och Författarfonden har utsetts att fördela 500 miljoner kronor till kultursektorn. Kulturrådet fördelar 370 miljoner kronor. Den 28 april öppnar ansökningsomgången. 

Förutom de 370 miljoner kronor som ska fördelas via Statens kulturråd, är det 50 miljoner kronor via Filminstitutet och 80 miljoner kronor via Konstnärsnämnden och Författarfonden som ska delas ut.

Det är alltså 80 miljoner som enskilda konstnärer och författare kan ansöka om, utöver att enskilda kulturskapare också kan ansöka om att ta del av pengarna som Kulturrådet fördelar.

Inställda eller uppskjutna evenemang

Den del av stödet som Kulturrådet ska fördela gäller inställda och uppskjutna kulturevenemang. Det handlar om konserter, scenkonstföreställningar, konstutställningar, föreläsningar och liknande evenemang som riktat sig till allmänheten och ställts in med anledning av förbud mot allmän sammankomst och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Endast juridiska personer och företagare som bedriver professionell kulturverksamhet får del av stödet.

Krisstödet gäller intäktsbortfall på grund av inställt arrangemang, med avdrag för minskade kostnader som följd av att evenemanget ställts in. Stödet får uppgå till högst 75 procent av inkomstbortfall upp till en miljon kronor och 50 procent över en miljon kronor.

En aktör kan som mest få 10 miljoner kronor. På samma sätt ersätts merkostnader som kan knytas till ett uppskjutet kulturevenemang. Kulturrådet kommer att ta hänsyn till behovet av ekonomiskt stöd och mångfald av kulturella uttryck. LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.