Förre ordföranden i Föreningen Sveriges Tonsättare (FST), Martin Q Larsson, kan andas ut och i full frihet fortsätta sitt arbete med Klump Subtopia. Anmälaren, liksom de ansvariga i P4 Kaliber, kan sätta sig i frivillig karantän.

Och hundratals middagsgäster vid FST:s traditionella julmiddagar kan fortsätta att glädjas åt eventuellt kommande inbjudningar.

Högsta domstolen har idag avgjort frågan om Föreningen Svenska Tonsättares (FST) tidigare julmiddagar kunde betraktas som muta eller inte. HD friar FST på alla punkter.

– Det är med stor lättnad som vi tar del av Högsta domstolens dom i vilken konstateras att julmiddagarna var legitima, något vi också hävdat under hela processen, säger Martin Jonsson Tibblin, ordförande för FST. 

Martin Jonsson Tibblin. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Middagarna berättigade

I sin dom skriver Högsta domstolen att:

”…deltagandet i middagarna haft ett verksamhetsmässigt berättigande och utgjort ett förtroendebyggande led i de inbjudna personernas tjänsteutövning…”.

– Högsta domstolen har nu fastslagit praxis vad som gäller för muta vid den här typen av arrangemang. Det ska föreligga en konkret risk för att mottagaren ska utöva ett osakligt inflytande över beslutsprocessen och domen är klargörande, här har inget brott begåtts, säger Henrik Hoffman, juridiskt ombud för FST:s tidigare ordförande Martin Q Larsson som stått åtalad.

Sex påfrestande år

Det var 2014 som Riksenheten mot korruption initierade en förundersökning mot FST:s tidigare ordförande Martin Q Larsson om föreningens dåvarande julmiddag kunde anses som givande av muta.

– Sex år med förundersökning och rättegångar har varit en tidskrävande och påfrestande process för en liten organisation. Med domen kan vi nu sätta punkt och koncentrera oss på vår kärnverksamhet, att verka för tonsättarkåren i Sverige, säger Martin Jonsson Tibblin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.