100,000 kronor från Anders Walls Confidencen-stipendium år till tenoren Fabian Düberg (f. 1994) från Landskrona. Han tar i vår sin kandidatexamen från Operahögskolan i Stockholm.

Fabian kommer från en skådespelarfamilj. Farfar Axel Düberg jobbade på Dramaten och spelade i flera filmer, farmor Helene Reuterblad var skådespelerska och artist och pappa Jörgen Düberg jobbar på Helsingborgs stadsteater.
– Jag har gått på teatern sedan barndomen, berättar Fabian. Redan som åttaåring såg jag min far bli kvävd med en kudde i uppsättningen av Gökboet.

Uppskattar modern opera

Just nu repeterar Fabian Düberg kortoperan Ledaren på Malmö Opera, där han gör pojkvännens roll. Operan bygger på Ionescos pjäs Le Maître med musik av Germaine Tailleferre.

Fabian gillar särskilt modern opera från 1900-talet och framåt, som Stravinskijs Rucklarens väg och Sjostakovitjs Lady Macbeth från Mtsensk. Benjanin Britten och Alban Berg går också hem. Bland de sångliga förebilderna nämner han den tekniskt fulländade Pavarotti och den tyske barytonen Florian Boesch. 

Under fyra års studier på operastudion vid Härnösands folkhögskola fick han kombinera teater och musik och allt föll på plats. Att Fabian är mångsidig märks på hans examensarbete på Operahögskolan, där han skrivit librettot till kortoperan Graven med musik av Martin Lissel och dessutom kommer att regissera föreställningen. Scenbilden med Fabian Düberg från en barockkonsert på Drottningholms slottsteater 2019.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.