Classicalive Music Festival kallas den, en årlig kammarmusikfestival av och med studenter från KMH, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

För några år sedan var visserligen repertoarutbudet stort, men ack så konventionellt och förutsägbart.

Desto mer omväxlande i år, vid den Classicalive 2020 som pågår den 30 januari till och med den 2 februari i musikhögskolans lokaler. Allt som ryms under kammarmusikbegreppet – från gitarr och viola till saxofonkvartett – finns med.

Här spelas musik du inte så ofta får höra

På programmet första dagen står brassmusik av Johannes Brahms, Leonard Bernstein och Oskar Böhme, trior av Aram Chatjaturjan och Camille Saint-Saëns spelad på stråk, blås och klaviatur, blockflöjtstrio och stråkkvartetter av Grażyna BacewiczJoseph Jongen och Paul Hindemith.

På fredagen den 31 januari spelas Frédéric Chopin, Jean Françaix och Akira Yuyama i en lunchkonsert.

På kvällen Felix Mendelssohns första stråkkvintett, en sextett för blåsare och piano av Francis Poulenc och ett slagverksstycke av nyazeeländske tonsättaren John Psathas. I en annan kvällskonsert framförs bland annat Rhapsodie nr. 1 av Charles Martin Loeffler.

På lördagen den 1 februari hörs 4 Bagateller för viola och gitarr av Eberhard Werdin, liksom Robert Schumanns Dichterliebe. Senare på eftermiddagen blir mera Aram Chatjaturjan (Trio för klarinett, violin och piano) och Stråkkvartett no. 1 av Valborg Aulin.

Därefter en blåskvintett av Carl Nielsen och en pianotrio av Anton Arensky.

På söndagen den 2 februari spelas i en eftermiddagskonsert både Sonat för oboe och piano av Camille Saint-Saëns samt Saxofonkvartett i Bess-dur av Alexander Glazunov.
I samma konsert finns även tonsättarna Jennifer Higdon, Johann Sebastian Bach, Jonas Knutsson, Nils Lindberg och Igor Stravinsky med.

Festivalen avslutas i Kungasalen med en grande final – Pianokvintett nr. 1 av Grażyna Bacewicz och Pianokvintett i Ess-dur av Robert Schumann.

Tummen upp för en livgivande och repertoarkreativ festival med en lång rad av morgondagens musiker!


Hela festivalprogrammet finns här ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.