Inte bara keramikhästen Vinterfest hos Ikea är slut. Nu meddelas också att festivalen i Ovansiljan, Vinterfest, är över.

Vi anade att allt inte stod rätt till när iMusiken skrev att den nytillträdde spanske chefsdirigenten Roberto González-Monjas vid Dalasinfoniettan utsetts till konstnärlig ledare för festivalen i mitten av februari 2020. Och att han till sig kopplat en rad musikvänner från Europa. För övrigt ett ganska osmart klimattilltag.

Vinterfest startade 2006 och med konstnärlige ledaren Martin Fröst blev det en stor succé. Efter tio år tog den isländske pianisten Víkingur Ólafsson över under fyra år. Den konstnärliga kvaliteten och genomslagskraften både nationellt och internationellt var ett signum för festivalen.

Oops – kostnaderna ökar

Allt har sin tid, meddelas nu från Musik i Dalarna och de samarbetande kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen

Under de senaste åren har kostnaderna ökat. Att skala ner festivalen i format och innehåll, och samtidigt upprätthålla engagemang och intresse, har inte upplevts som förnuftigt, sägs det.

Vi undrar bara på vilka områden som kostnader inte ökar? Förnyelse och nytänk krävs i alla kreativa verksamheter.

Att meddela nedläggningen ett par veckor före festivalstart är inte precis att öka förväntningarna på sista upplagan av Vinterfest.


Se programmet för sista Vinterfest här ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.