Det handlar om könsobalansen inom dirigentyrket. Malmö Universitet och Musikhögskolan i Malmö vill belysa detta genom att arrangera en dag om kvinnliga dirigenter. Det händer den 24 januari i Malmö.

– Dirigentyrket är förmodligen ett av de mest ojämlika yrkena i kulturvärlden. Dagen är både en inspirationsdag för kvinnor inom dirigentyrket och en början på ett samtal om hur jämställdheten ska bli bättre, säger Francisca Skoogh, lärare vid Musikhögskolan i Malmö som är arrangör tillsammans med Malmö universitet.

Den internationellt erkända dirigenten Ruth Reinhardt från Tyskland (bilden) deltar i ett panelsamtal tillsammans med fyra dirigentstudenter – Gudrun Dahlkvist och Sofia Winiarski från Sverige och Valeriya Yastrubetska och Korneliia Bervua från Ukraina. Jesper Fundberg, etnolog och maskulinitetsforskare vid Malmö universitet, är också en av paneldeltagarna. 

Som avslutning på dagen kommer de fyra studenterna att dirigera Malmö akademiska orkester under ledning av Ruth Reinhardt. PÅ programmet står Symfoni nr 5 av Pjotr Tjajkovskij.

För ett mer jämlikt startfält

Förhoppingen är att Upptakt för kvinnliga dirigenter ska vara början på en större diskussion om könsobalansen inom dirigentkåren. Föreningen KUPP, Kvinnor upp på pulten, gjorde säsongen 2016/17 en genomgång som visade att andelen konserter i Sverige som dirigerades av kvinnliga dirigenter var 16 procent.

– Orkesterinstitutionerna är viktiga eftersom de anställer dirigenter och därför kan bidra till en konkret förändring. Vi inom akademin sitter på forskning och kunskap som konst- och kulturvärlden kan dra nytta av. Det behövs ett samtal över gränserna. Om vi inte lyckas få ett mer jämlikt startfält så är risken att vi missar många potentiellt duktiga dirigenter, säger Daniel Hansson, dirigent och konstnärlig ledare för Malmö akademiska kör och orkester.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.