Om kärleken mellan två män, Edward och John som båda tvingats fly sitt land på grund av sin sexuella läggning, handlar den nya opera som tonsättaren Tebogo Monnakgotla (t v på bild) och librettisten Kerstin Perski just nu håller på att skapa.

Operan Zebra skrivs för Vadstena-Akademien och får sin premiär på Vadstena slott i juli 2020.

I skuggan av flykt och exil

Kerstin och Tebogo – båda barn till människor som har tvingats fly ifrån sina hemländer hals över huvud och därför tvingats börja om på nytt – har funnit en personlig och gemensam ingång till berättelsen om John och Edward: Att leva i skuggan av flykt och exil.

Tebogo Monnakgotla, som tidigare bl a varit huskompositör hos P2 Sveriges Radio. debuterar här med sin första helaftonsopera. För librettot svarar Kerstin Perski som senast gjorde librettot till operan Son of Heaven (2015) till Vadstena-Akademien.

Är zebran vit med svarta ränder?

Operan Zebra börjar i slutet, när den personliga katastrofen för Edward och John är ett faktum. Men hur blev det så? Hade det gått att förhindra? Hur gick det till när två människor som nyss hellre ville dö än leva utan varandra i ett land som förbjöd deras kärlek, nu när de äntligen skulle kunna leva i frihet, känner sig som två främlingar för varandra? Är Zebran vit med svarta ränder, eller tvärtom?

Italienska Deda Cristina Colonna regisserar och svenska Bente Rolandsdotter debuterar som scenograf och kostymör hos Vadstena-Akademien.

Dirigent för föreställningarna är Emil Eliasson.

De vidtalade sångarna är Luthando Qave, baryton, Tobias Westman, tenor, Karin Osbeck, mezzosopran, Sanna Gibbs, sopran, Linnea Andreassen, mezzosopran och Pascal Zurek, bas-baryton.

Zebran är Vadstena-Akademiens 37:e beställningsverk sedan starten 1964. Uruppförandet äger rum den 17 juli 2020 i Bröllopssalen på Vadstena slott.

Mer info på www.vadstena-akademien.org

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.