Lindberg-släktens tredje rekviem uruppförs

Organisten och tonsättaren Oscar Lindberg komponerade ett requiem 1921. 1993 skrev hans brorson, jazzpianisten och kompositören Nils Lindberg, sitt requiem (för storband, blandad kör, två sopransolister och baryton).

Nu kommer den tredje generationen Lindberg med sitt. Det är musikern och tonsättaren Olle Lindberg, som den 2 november får ett uruppförande av sitt rekviem – A Requiem for the Living.

Detta rekviem är skrivet för en orkester bestående av brasskvintett, tre stråkar, två slagverkare, piano, kör och två solister. Uruppförandet blir i Adolf Fredriks kyrka, Stockholm, med Adolf Fredriks kyrkas kammarkör, Linnékvintetten och solisterna Staffan Liljas, baryton, samt Agnes Lindberg, sopran. Christoffer Holgersson är dirigent.

Titeln till Olle Lindbergs requiem kommer från en vers i Lukasevangeliet: ”He is not a God of the dead but of the living, because to Him all are alive”.

Från mörkt till ljust

Olle Lindberg kommenterar:
– I en tid av stor oro behövs utlopp av alla slags känslor. Det har landat i ett verk som startar mörkt , men slutar i ett hoppfullt ljus. Musiken är eklektisk med spår av all musik som sköljt över mig under åren, vilket innebär influenser från både klassisk musik, jazz, folkmusik och lite hårdrock… I min research ingick partiturslukande av kompositörer jag högaktar, såsom Britten, Stravinsky, Bernstein, Prokofiev och Honegger för att nämna några. 

På turné

Den 3 november framförs A Requiem for the Living i Nyköping (Alla Helgona kyrka) och den 9 november i Strängnäs domkyrka.

Den här turnén har varit möjlig tack vare att Musik i Uppland, Scenkonst Sörmland och församlingarna har delat på kostnaden.

Instrumentariet är valt utifrån största möjliga variation för så lite pengar som möjligt. Pianot agerar både som ackompanjemang, melodibärare och slagverk (mallets). Varje församling bidrar med sin pianist, vilket också är ett sätt att få ner kostnaden.

Bilden: fr v Oskar Lindberg (1887-1955), Nils Lindberg (f. 1933), Olle Lindberg (f. 1967).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.