Göteborgs internationella orgelfestival brusar som bäst. Årets orgelfestival, som är den 25:e i ordningen, äger rum 11-20 oktober med temat Orgeln som mekaniskt musikaliskt underverk.

Entusiasten Hans Davidsson är konstnärlig ledare för Göteborgs internationella orgelfestival och Göteborgs internationella orgelakademi.

Orgelfestivalens program är rikt och mycket varierat, med musikupplevelser på högsta internationella nivå. Festivalen innehåller konserter, workshops, föreläsningar, utställning, paneldiskussioner, Lilla orgelfestivalen, bland mycket annat.

Ett nytt instrument, som också är ett världsunikt tillskott till stadens orgelpark, ett Claviorganum (ett mekaniskt kombinations-instrument av ett slag som inte byggts sedan 1700-talet) är också igång under festivalen.

Hundraåringar hyllas

Orgelfestivalen 2019 hyllar självklart den svenske organisten (verksam i Älvsborgskyrkan, Göteborg, under 25 år) och tonsättaren Sven-Eric Johanson (1919–1997), medlem i den s k Måndagsgruppen och en av de mest betydelsefulla tonsättarna i sin generation. Han hade ett brett musikaliskt register där både modernt och mer traditionellt tonspråk rymdes och blandades. Mest känd är han nog för sina många körkompositioner.

Den 19 oktober blir det orgel- och körkonsert i Älvsborgs Kyrka, med musik av de i år 100-åriga tonsättarna Sven-Eric Johanson och Sven-Erik Bäck. Medverkande är Göteborgs kammarkör, med dirigenten Gunnar Eriksson, Harald Svensson, piano, Hans Davidsson, orgel.

Åtta orgel-uruppföranden

12 oktober, Örgryte nya kyrka
Carl Unander-Scharin och Åsa Unander-Scharin
The Isagel Suite

15 oktober, Örgryte kyrka
Margaret Sandresky
Maria zart, a Triptych

17 oktober, Artisten, Olinsalen
Ming Tsao
Dritte Stimme zu Bachs Zweistimmigen Inventionen

18 oktober, Göteborgs domkyrka
Max Käck
Sven-Eric Johanson in memoriam for flute, clarinet, two violins, cello and percussion

19 oktober, Sagorummet, Göteborgs bibliotek
Linus Landgren
FISKEN FIA och den STORA SIMTÄVLINGEN – Organ saga

19 oktober, Örgryte nya kyrka
Hans-Ola Ericsson
Seven aspects of: ”…the sound of the Lord God walking in the garden in the evening wind…” (2018/2019)
(pppp–mp–p–f–pp–fff–ppppp)

19 oktober, Örgryte nya kyrka
Per Anders Nilsson / Sten Sandell
the space is the place – the place is the space – the space is the space

20 oktober, Örgryte nya kyrka
Erland Hildén
Dance of light

Mängder av medverkande musiker och ensembler

Under den tio dagar långa orgelfestivalen är det gott om medverkande i de olika Göteborgskyrkorna. Här är några som är igång:

Marco Ambrosini, Edoardo Belotti, Lisa Benderius, Karin Birgersson, Daniel Björkdahl, Danskompaniet Spinn, Andreas Edlund, Hans-Ola Ericsson, Hans Davidsson, Ulrika Davidsson, Gageego!, Gunnar Eriksson, Anna Maria Friman, Göteborg Baroque, Arve Henriksen, Ulrike Heider, Hans Hellsten, Sverker Jullander, Magnus Kjellson, Johannes Landgren, Nathan Laube, Koos van de Linde, Mats Lindström, Lundbysymfonikerna, Lundbykören, Lundby Motettkör, Kimberly Marshall, Monica Melcova, Karin Nelson, Per-Anders Nilsson, Bo Nyberg, Hector Olivera, Annette Richards, Rilkeensemblen, Schola Gothia, Ligita Sneibe, Joel Speerstra, Harald Svensson, Jozsef Szaller, Trio Medieval, Carl Unander-Scharin, Åsa Unander-Scharin, Joris Verdin, Catalina Vicens, Mattias Wager.

Mer om orgelfestivalen här ›Bilden överst: Carl Unander-Scharin och Åsa Unander Scharin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.