Elin Rombo och Annie Ternström

Sveriges kanske största sångexport genom tiderna, sopranen Jenny Lind, hyllas med en konsert i Berwaldhallen den 30 augusti under 2019 års Östersjöfestival.

Det är de båda sopranerna Elin Rombo och Annie Ternström som får försöka axla arvet efter den legendariska Lind. I konserten medverkar också Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och dirigenten Evan Rogister (sänds i P2 samma kväll).


Elin Rombo fick Jenny Lind-stipendiet 1999, Annie Ternström var 2018 års vinnare av Unga Artister.

Miljongager

Konserten under Östersjöfestivalen har titeln Den svenska näktergalen, ett epitet den amerikanske impressarion P. T. Barnum hittade på när han lockade över Jenny Lind till en gigantisk USA-turné år 1850: 150 konserter var planerade. Jenny Lind orkade med 93. Gaget var svindlande 350,000 dollar, vilket idag skulle motsvara drygt 20 milj dollar…

Vid konserten i Berwaldhallen ska Rombo och Ternström bl a tolka några av Jenny Linds paradnummer som Höre Israel ur Felix Mendelssohns oratorium Elias (där sopranstämman var skriven för Jenny Lind), Chacun le sait ur Gaetano Donizettis Regementets dotter och Casta diva ur Vincenzo Bellinis Norma.


Kort om Jenny

Johanna Maria Lind, som alltid kallades Jenny, föddes 6 oktober 1820 i Stockholm. Utnämndes till hovsångerska 1840 och invaldes samma år i Kungl Musikaliska akademien. Hon gifte sig 1852 med pianisten och tonsättaren Otto Goldschmidt. De levde i England. Jenny Lind dog den 2 november 1887 i Worcestershire.

Jenny Lind började som elev på Kungliga Operan när hon var nio år gammal, fem år under lägsta intagningsålder. Med sina egna ord var hon ”en liten, ful, brednosig, skygg, tafatt, alldeles i växten tillhopaslagen flickunge”. Hon debuterade som 17-åring i rollen som Agathe i Friskytten av Carl Maria von Weber.

Jenny Lind hade ett väldigt driv, en unik röst, en fantastisk koloratur och ett diminuendo som försvann i intet. Hennes närvaro på scenen och i livet har betecknats som intensiv. 

Året efter sin sista operaföreställning (vid 29 års ålder) gjorde hon den USA-turné som gått till musikhistorien. Vid ankomsten i New York möttes hon av 30,000 jublande människor och landsteg i ett blomsterregn. 

Bilden överst: Jenny Lind vid pianot, som 28-åring, fotograferad av William Edward Kilburn, 1848.


 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.