Den 3–10 augusti intar den internationella körfestivalen European Choir Games Göteborg och 5,000 sångare från hela världen kommer för att förenas i sång. Den nyskrivna temasången för European Choir Games 2019 är beställd av Körcentrum Väst och komponerad av Susanna Lindmark

[Edit: det blev drygt 6,300 sångare i 171 körer från 47 länder.]
Susanna Lindmark. Foto: Maria Fäldt.

Detta är fjärde gången European Choir Games arrangeras; de tidigare värdnationerna har varit Österrike, Tyskland och Lettland.

Det blir alltså nyskriven, svensk musik som inviger European Choir Games detta år. Körledaren, kompositören och sångerskan Susanna Lindmark har komponerat den tre minuter långa temasången – We can fly.

Stycket är skrivet för en till fem körstämmor. Under festivalen kommer sången ibland att sjungas à cappella av en enda kör, andra gånger av flera körer tillsammans och under finalkonserten blir det ett mäktigt arrangemang för kör och Göteborgs Symfoniker.

– Jag ville engagera sångarna att sjunga tillsammans och att verkligen låta musiken gå genom deras hjärta och själ. För vi vet att det är möjligt – tillsammans kan vi flyga!, kommenterar Susanna Lindmark.

TV-sänd invigningskonsert

Uruppförandet av We can fly sker på invigningskonserten av European Choir Games den 3 augusti, på Partille Arena. Då sjunger Körcentrum Västs invigningskör med 350 sångare från Västra Götaland en specialversion av temasången, ackompanjerad av Bohuslän Big Band.

Konserten är ett samarbete mellan European Broadcasting Union (EBU) och Interkultur och kommer att TV-sändas i elva länder, bland annat samma kväll i SVT.

Andra medverkande svenska körer under festivalen är Ymna, Vocal Art Ensemble of Sweden, Petri Sångare och Rhythm Art Duo, liksom vokalensemblen Solala.


Mer info om European Choir Games

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.