Det blir symfonifest i Konserthuset, Stockholm, torsdagen den 23 maj. Då uruppförs Daniel Börtz’ trettonde symfoni, hans hittills största. Den tog tre år att komponera och var klar 2018.

Sinfonia 13 har en speltid på 70 minuter och en besättning med symfoniorkester, två recitatörer och tre sångsolister. Texterna är hämtade ur Kjell Espmarks diktsamling Skapelsen.

– De bottnar alla i en mörk grundsyn där bara människan själv har möjlighet att påverka världen i en ljusare riktning. I musiken finns det svartaste mörker, våldsam aggressivitet och den mildaste ömhet”, säger tonsättaren Daniel Börtz.

Sinfonian är den sista delen i en trilogi där operan Medea är del ett och körverket I mörkret av röster är del två.

Kungliga Filharmonikerna spelar under ledning av Patrik Ringborg och solister är Johanna Rudström, mezzosopran, Daniel Carlsson, countertenor, och Karl-Magnus Fredriksson, baryton. Som recitörer medverkar skådespelarna Stina Ekblad och Hannes Meidal.

”Det blå huset vid Hötorget”, är något av ett andra hem för Daniel Börtz (f. 1943) och Sinfonia 13 också innebär ett 50-årsjubileum. Säsongen 1968–69 uruppfördes här nämligen hans verk Voces.

Sinfonia 13 framförs torsdag 23 maj, kl. 19.00 och lördag 25 maj, kl. 15.00.

Foto: Hans Lindén
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.