Vägen till genomförande av regionala kulturprojekt är lång, snårig och mödosam. Kulturrådet vill hjälpa dessa på traven och fördelar nu 34 miljoner skattekronor till 100 olika samverkansprojekt.

40 procent av de beviljade projekten vänder sig till barn och unga (typ nationella minoriteters språk och kultur). En del är ägnade åt bildkonsten (som t ex Ett enat Sydsverige), andra åt litteraturen (som medel för att etablera Vimmerby som en litterär nod i region Kalmar län).

Flera ansökningar inom dansområdet beviljas bidrag, bland annat projektet Fokus Danskonst Dalarna.

På musikens område är det ganska tunt – men Kultur i Väst får 700,000 kr i stöd för att utveckla nationella turnéstrukturer, genom att vidareutveckla samverkan mellan Regional Musik i Sverige och det fria musiklivet med dess fria arrangörer och producenter genom Musikarrangörer i Samverkan.

Låter det kryptiskt?

Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell är hoppfull:

– Samverkan mellan stat och region är en förutsättning för att driva en dynamisk kulturpolitik. Det är positivt att se utvecklingen mot en ökad samverkan mellan regionerna, som är en av kultursamverkansmodellens intentioner.

Här finns förteckningen över samtliga beviljade utvecklingsprojekt ›LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.