De unga körmedlemmarna sjunger sin egen musik

GöteborgsOperans Barn- och Ungdomskörer har funnits i tio år. Lördagen den 18 maj firar de detta tillsammans med barnkörerna från Malmö Opera (firade tio år 2018) och Norrlandsoperan i Umeå (blir tio år 2020).

Uruppföranden

Till Jubileumskonsertens två uruppföranden på GöteborgsOperans stora scen har barnen och ungdomarna själva varit med i skapandet. I den 20 minuter långa sviten Musikens kraft har barnkörens egna texter om vad musik kan betyda, tonsatts av musikern Johanna Fridolfsson.

Den nyskrivna operan i litet format, Euridices Song, är komponerad av den engelske tonsättaren John Barber med libretto av Hazel Gould – efter en workshop där Ungdomskören skapade stora delar av texten och musiken tillsammans med librettisten och tonsättaren. Operan bygger på myten om Orfeus och Eurydike, och Orfeus spelas av Åke Zetterström, solist vid GöteborgsOperan.

Körverksamheten som en utbildningstrappa

Körledaren för GöteborgsOperans Barn- och Ungdomskörer, Ida Rosén Hamrå, ser Jubileumskonserten som startskottet till en ny era.

– Med tiden har GöteborgsOperan skapat en utbildningstrappa i körsång och vi kommer fortsätta att utforska körmusiken, medskapandet och excellensen. Ständigt höja vår konstnärliga nivå. Några mål för framtiden är att turnera mera, samt delta i – och vinna – internationella tävlingar, säger Ida Rosén Hamrå.

Varje vecka kommer 170 icke-professionella körsångare till GöteborgsOperan för att sjunga. Den yngsta är nio år, den äldsta sjuttioett och tillsammans representerar de 23 nationaliteter. Körverksamheten för barn och ungdomar, som nu firar 10 år, samlar totalt 102 sångare upp till 21 år.

Alla medverkande

Dirigent: Ida Rosén Hamrå
Regi: Fanny Umaerus
Solist: Åke Zetterström
Konferencier: Malin Aghed
Konferencier: Nelly Jamarani, Barnkören
Konferencier: Lukas Lönnbro, Ungdomskören
Piano: Bernt Wilhelmsson
Slagverk: Simon Pedersen
Viola och gitarr: Johanna Fridolfsson
Cello: Frida Bromander
GöteborgsOperans Barnkör
GöteborgsOperans Ungdomskör
Norrlandsoperans Barnkör
Medlemmar ur Malmö Operas Barnkör

Mer info om Jubileumskonserten ›LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.