Den numera världskända klimatförkämpen Greta Thunberg (f. 2003), upphör inte med att påverka sin omgivning. I väntan på att hon får tid och plats att tala i den svenska Riksdagen fortsätter hennes budskap att påverka generationer världen runt, inte minst de unga.

Den 23 och 24 maj 2019 i Västerås blir det musik tillägnad Greta Thunberg. Det är Kjell Perders verk Now or Never! som får sina förstagångsframföranden i Västerås konserthus.

Tonsättaren Kjell Perder

Musiken är skriven för diskantkör, blandad kör och kammarorkester och ska ses som ett tydligt bidrag till konstmusikens aktiva roll i klimatdebatten och klimataktivismen och är en beställning från Västmanlandsmusiken.

Vid framförandet medverkar Västerås sinfonietta och Västerås Musikklasser vid Fryxellska skolan. Dirigent är Marie Rosenmir.

Klimatvärk

Det kommer snart mer på temat. Kjell Perder är den första som hakat på projektidén från tonsättaren Ylva Bentancor om att Sveriges tonsättare ska komma med ännu fler musikaliska nedslag om och kring klimatet i ett projekt som kallas Klimatvärk.

Ylva Bentancor hoppas att tonsättare och musiker kommer att sprida sin klimatmusik.

– Lägg ut på nätet, spela utanför ditt hus, bjud in till hörlurskonsert, lyft parollen även om musiken inte innehåller ett klimattema, spela den för klimatet! Det viktiga är att det sker så mycket som möjligt under den här helgen i maj, som man kallar #klimatvärk.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.