För tredje året i rad har ett av Sveriges största musikspiendier delats ut. Det är Sixten Gemzéus stora musikstipendium som ska gå till en begåvning och framtidsnamn inom svensk musik. Stipendiet är på 500,000 kr. 2019 års mottagare heter Emil Eliasson, dirigent.

Den trettioårige dirigenten Emil Eliasson har ”en stark musikalisk interpretation och pedagogik, lysande förmåga att förmedla sina visioner samt en bländande teknik”, sägs det i motiveringen.

– Vi är väldigt glada att kunna tilldela stipendium till en av Sveriges mest lovande dirigenter. Emils relation till orkester och publik är unik, inspirerande och karismatisk. Han är en dirigent av högsta klass och vi hoppas att stipendiet kan göra att han kan fortsätta att utvecklas ännu mer både i Sverige och internationellt, säger Gålöstiftelsens generalsekreterare Ingemar Persson.

Emil Eliasson har studerat vid Stockholms Musikhögskola, bl.a. för Daniel Harding. Eliasson har bl a varit assisterande dirigent för Simone Young vid Staatsoper Berlin.

Våren 2015 utsågs han av Kungl Musikaliska akademien att delta i masterclass med Herbert Blomstedt.

Redan under studietiden fick han möjlighet att arbeta med flera professionella orkestrar som Norrköpings Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Norrlandsoperans Symfoniorkester och Västerås Sinfonietta och Kammarensemble. Han har under flera år fått stipendier från Musikaliska Akademien.

Emil Eliasson medverkar i många aktuella produktioner bl.a. vid Stockholmsoperan, Stockholms Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester och även internationellt i Zürich och London. Han har dirigerat en lång rad operor bl.a. av Guiseppe Verdi, Richard Strauss, Mozart, Beethoven och Rossini.

Tidigare pristagare av Gemzéus musikstipendium har varit cellisten Jakob Koranyi och sångerskan Christina Nilsson.


Om Sixten Gemzéus-stiftelsen
Den 18 mars 1956 förordnade kaptenen Sixten Gemzéus att cirka hälften av hans kvarlåtenskap skulle tilldelas Gålöstiftelsen. Sixten Gemzéus räknade med att Gålöstiftelsen därmed skulle erhålla knappt 400,000 kronor och utdelningen skulle uppgå till ca 15,000 kronor per år. Idag är kapitalet i Sixten Gemzéus stiftelse (anknuten till Gålöstiftelsen) ca 50 milj kronor och utdelningen ligger på ca 1,5 mkr per år.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.