Barnkonventionens dag firas den 20 november över hela världen (efter det datum 1989 då FN:s konvention om barnets rättigheter instiftades).

Sverige har fått kritik från FN:s barnrättskommitté för att barnkonventionen inte gäller som svensk lag. UNICEF Sverige anser att det skulle göra skillnad i hanteringen av asylärenden, vårdnadstvister och socialtjänstutredningar om konventionen fick status som lag.

Sverige har vaknat långsamt – men från 2020 får barnkonventionen status som lag även här.

Här kan du läsa hela barnkonventionen ›

På några ställen i landet uppmärksammas barnkonventionen, med barn och musiker på olika scener.

I Kristianstad rejält, med en fullbokad heldag den 15 november i Kulturkvarteret – Barnkonventionskonvent. På plats är ett fyrtiotal förskolebarn och elever från Kristianstads musikklasser, KulturCrew i Skåne och Musikrådet i Malmö och Kristianstad.

Det är femte året i rad som UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum samlar branschen till en stor temadag.

Programmet finns här ›

I Norrköping sker ett evenemang den 18 november för barnkonventionen i ett samarbete mellan Norrköpings Symfoniorkester och Utbildningskontoret i Norrköpings kommun.

Firandet startar på eftermiddagen på Holmentorget då tusentals ljuslyktor tänds. Lyktorna är målade av förskolebarn i Norrköpings kommun. Samtidigt som lyktorna tänds visas filmade inslag från barn i skolan som berättar om sin syn på rättigheter för barn i världen.

Inne i Värmekyrkan blir det kl 16 stor show med artisterna Ayla Kabaca och Daniel Norberg, Barnkören Karamellerna samt elever från Norrköpings förskolor och skolor medverkar, samt Svenska Salongsorkestern från Norrköpings Symfoniorkester.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.