Förra året fick sångerskan och kompositören Lina Nyberg Kungl Musikaliska akademiens jazzpris (en utmärkelse som instiftades 2001). I år är det trumpetaren Jan Allans tur, ”för ett konstnärskap av stor betydelse för den svenska jazzen”.

Motiveringen:

”Med sitt oefterhärmligt lyriska tonfall har han skapat ett distinkt avtryck i den svenska jazzen, ett avtryck som fortfarande vidgas och fördjupas.

Han har med sin briljanta formuleringskonst och självständiga hållning inspirerat flera generationer av musikskapare, och präglar med sitt konstnärliga djup alla de talrika och mycket varierade sammanhang som han förgyller med sin närvaro.”

Jan Allan (f. 1934) började som trumpetare i Carl-Henrik Norins orkester 1955, och spelade ofta på Nalen. Han spelade också med bland andra Lars Gullin, Arne Domnérus, Jan Johansson, Georg Riedel och Bengt Hallberg. Med de två sistnämnda bildade han senare en trio under namnet Trio con Tromba.

Han var under en period också samtidigt fysiker, och disputerade i partikelfysik vid Stockholms universitet 1976.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.