Det finns även ett stipendium som premierar artister som konsekvent och tydligt bidrar till ökad miljömedvetenhet, både med sin offentliga röst och i sin egen vardag.

Utmärkelsen Årets Hållbara Artist 2018 går till sångerskan Malena Ernman. Förra året tilldelades Weeping Willows frontman Magnus Carlson stipendiet.

 

Juryns motivering för valet av Malena Ernman:
– Med mycket snack och mycket verkstad kniper hon varje tillfälle att lyfta klimatfrågorna och föregår dessutom med extremt gott exempel genom att faktiskt också leva som hon lär. Att avböja alla konserter som kräver flygtransport är ett av flera ställningstaganden – inte så lite föredömligt! Hatten av för Malena Ernman, årets självklara mottagare av stipendiet.

Det är andra året i rad ut priset Årets Hållbara Artist delas ut;i ettI samarbete mellan Grammis och företaget Oatly.

– Sätt dig in i klimatfrågan

– Jag får ofta frågan ”Om jag skulle göra en enda sak för miljön och klimatet, vad skulle det vara?”. Svaret är, sätt dig in i klimatfrågan. Gör du det så kommer du att veta exakt vad du ska göra, och viktigast av allt, du kommer att göra det, säger Malena Ernman.


Om priset

Årets Hållbara Artist instiftades av Oatly tillsammans med Grammis och är en årligen återkommande utmärkelse för att uppmärksamma artister som tydligt och konsekvent framför budskap om miljö och ett hållbart leverne, såväl i sitt konstnärskap som i sin livsstil. Stipendiesumman, som uppgår till 100,000 kronor, ämnar att stödja artisten i sitt fortsatta hållbarhetsarbete.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.