Söndagen den 28 januari 2018 släpps den första filmen i projektet, under hashtaggen #svenskkörmusik (#swedishchoralmusic internationellt).

Det är Gehrmans Musikförlag  som samarbetar med Mikaeli kammarkör och dess dirigent Anders Eby för att uppmärksamma svensk körmusik från tolv decennier.

– Vi har gett ut svensk körmusik sedan 1893 och delar nu med oss av några av pärlorna i filmformat, säger Karin Ekedahl, ansvarig för körutgivningen på Gehrmans Musikförlag. Vi vill hylla den musik vi älskar på ett roligt och vackert sätt.

Filmerna porträtterar tolv körstycken från perioden 1893–2018 och representerar musik från varje decennium sedan 1890-talet.

Kvinnliga tonsättare – hemligt …

Janna Vettergren, projektledare för #svenskkörmusik, berättar:

– Det finns jämförelsevis få kvinnliga tonsättare utgivna före 1980-talet. Glädjande nog finns det många av otroligt hög klass att välja på nu, fler och fler för varje år som går. Vi har dock hittat något väldigt spännande på detta tema som kommer som jubileumsutgåva på Gehrmans i oktober.

 

#svenskkörmusik har möjliggjorts av Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik, som bland annat står bakom Solistpriset och Årets Körledare.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.