Musikhögskolan Ingesund, som ingår i Karlstads Universitet, får onsdagen den 4 oktober två nya pedagoger: klarinettisten Andreas Sundén, som tar över Wettergrenprofessuren efter Rigmor Gustafsson, samt pianisten Hsin-Bei Lee.

Eftertraktad klarinettist

Andreas Sundén är en av Nordens främsta klarinettister och en internationellt efterfrågad pedagog. Han knyts nu till Musikhögskolan Ingesund som innehavare av Wettergrenprofessuren under två år, med start hösten 2017.

Andreas Sundén är känd internationellt som en av de ledande klarinettisterna i den unga generationen av musiker från Skandinavien. Han kombinerar ett engagemang som solist med orkesterspel och är en aktiv kammarmusiker. Som pedagog har han undervisat studenter som idag är framgångsrika musiker i såväl nordiska som internationella orkestrar.

Andreas Sundén har tidigare funnits med i orkestrar som till exempel Royal Concertgebouw Orchestra i Amsterdam och Den Norske Opera i Oslo. För närvarande är han stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Pianist med världen som arbetsfält

Pianisten Hsin-Bei Lee är inne i karriär både som solist, kammarmusiker och pedagog. Hon är prisvinnare i Leschetizky and Robert Casadesus International Piano Competitions. Hon har gett både solo- och kammarmusikkonserter i bl a USA, Argentina, Norge och Kina. Hsin-Bei Lee är en hängiven pedagog och har arbetat som assisterande professor vid olika högre musikutbildningar i flertalet länder.

 

De båda musikerna och pedagogerna presenterar sig vid en välkomstkonsert i Stora konsertsalen, Ingesund/Arvika, den 4 oktober.


Wettergrenprofessuren är uppkallad efter den stiftelse som finansierar posten – Berit och Carl-Johan Wettergrens stiftelse. Den första innehavaren var jazzsångerskan Rigmor Gustafsson. Målet med professuren är bland annat att stärka Musikhögskolan Ingesund, genom möjligheten att engagera en utövande musiker på mycket hög konstnärlig nivå som kan bidra med sin konstnärliga kompetens och erfarenheter i ett internationellt perspektiv.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.