Om det är svårt för konstmusiken att nå fram till nya lyssnare är känt, och omtalat av många sedan åtskilliga år tillbaka.

Visserligen brukar konsertseriernas abonnemangsbiljetter gå åt. Abonnemangspubliken är trogen och verkar hålla ungefär samma vit- och gråhåriga ton som förr om åren; förnyas varje år (minns att landets pensionärer uppgår till närmare 23 % av befolkningen).

Men alla de andra – livspusslarna?

 

Riksting för västerländsk konstmusik har hållits två gånger, 2016 och 2017. Avsikten med dessa samlingar är enligt arrangörerna ”att stärka konstformens roll i samhället”.  Bakom står Kungl Musikaliska Akademien och Svensk Scenkonst.

Hur stor effekt rikstingen haft är troligen omöjligt att säga. Att tingen varit stärkande för de medverkande är uppenbart. Men sedan?

 

Man kan undra vad som ska till för att musiken och dess utövare ska tas på allvar i det svenska kulturella landskapet och i det svenska samhället. Ingen lyssnar, ju. Eller bryr sig.

Denna reflektion dyker upp när vi tittar på nyhetsmagasinet Fokus’ årliga sammanställning över de 75 viktigaste kulturprofilerna i Sverige. (Fokus gör också årliga sammanställningar över makthavare och samt de omtalade kommunrankningarna).

Listan toppas av Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Därefter kommer 74 personer från områden som film, bokförlag, författarskap och journalism, teater, public service, museum, dagstidning, konsthall etc.

 

Inte ett enda namn

från konstmusik-Sverige, från konserthus- och operasammanhangen. Eller någon musiker, tonsättare eller artist. Eller, för den delen, från det statliga Musikverket eller från de regionala musikinstitutionerna. Från Stim eller FST eller Musikaliska Akademien. Eller från den högre musikutbildningen.

Allt detta är ju kulturella verksamheter om omfattar tusentals personer – men ingen värd att uppmärksamma?

Nu är det visserligen ett antal personer på Fokus redaktion som ställer samman listorna. Kulturredaktören heter Kristin Lundell. Men nog känns det symptomatiskt – och oroväckande – att man inte brytt sig ett dugg om konstmusikens verksamma personer.

Kan det vara så att konstmusik-Sverige inte har något att bidra med för samtiden?

 

Se Fokus lista över Kultursveriges 75 mäktigaste


Några artistnamn finns med bland de 75: Silvana Imam (artist), Henrik Berggren (artist), Ulf Lundell (musiker, förf.), Maxida Märak (artist, aktivist), Annelie Telford (konsertarrangör).

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.