Den internationella gitarrfestivalen i Uppsala Konsert & Kongress drar i oktober igång sin fjortonde edition. Kanske bredare och med större spann än någonsin tidigare. Mer än 70 musiker från hela världen medverkar under de fyra festivaldagarna, 11 – 15 oktober.

Festivalchefen och producenten Klaus Pontvik har lyckats locka hit en imponerande skara av internationella gitarrister inom fler genrer än den den klassiska gitarrens; här finns också jazz, rock, tango, flamenco och fingerstyle representerade.

 

Unga stjärnskott som ryssen Dimitri Illarionov och 13-åriga talangen Frano (Zivkovic) från Kroatien (bilden ovan) samsas om scenutrymmet med etablerade stjärnor/grupper som Los Angeles Guitar Quartet, spanska Sinfonity, svenske flamencogitarristen Robin ’Robi’ Svärd, brasilianske Marco Pereira och svensk-marockanska sångerskan Miriam Aida och svenska stråkarna Indrakvartetten, Hanna Göran, Karolina Weber Ekdahl, Diana Craaford, Isabel Blommé (i konsert med Karamazov).

Samt den kanske mest spännande lutenisten idag, Edin Karamazov (han som bl a samarbetar med sopranen Renée Fleming, countertenoren Andreas Scholl och sångaren/musikern Sting).
Karamazov kommer även att ge en masterclass under festivalen.

 

Till gitarrfestivalens invigning onsdagen den 11 oktober kommer alltså världens första och enda elektriska gitarrorkester, Sinfonity; elgitarrvirtuoser som lyfter klassiska mästerverk till helt nya dimensioner. Från Bach till Holst, från Vivaldi till Manuel de Falla. Dessutom bjuder de på en gigantisk ljusshow …

 

 

Gitarrfestivalens webbplats

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.