Boken Krydda med Musik beskriver hur våra sinnen samverkar och påverkar våra smaklökar. Boken av tonsättarna Per Samuelsson och Iréne Sahlin tog hem titeln Best in the World i kokböckernas Oscarsgala ”Gourmand Awards” i Yantai, Kina. (Inte mindre än 59 svenska kokböcker utgivna under 2016 representerade Sverige.)

– Vi upptäckte att det det finns en enorm mängd studier inom den neuro-vetenskapliga forskningen som vi musiker och tonsättare kan dra enormt stor nytta av, berättar Per Samuelsson, bokens författare. Per som är musiker i grunden har de senaste åren specialiserat sig på att komponera musik som förstärker smaker. Han har tillsammans med bokens fotograf, Iréne Sahlin, utvecklat koncept för storskaliga middagar med hundratals gäster.

 

– Vi ville skapa maxade middagsupplevelser som verkligen förvandlar en annars så tråkig konferens och event-middag till en multisensorisk upplevelse utöver det vanliga. Genom att komponera musik som matchar menyer in på detaljnivå, dramatiska ljussättningar, videoprojektioner och dynamisk doftdesign tar de måltidsupplevelsen till nästa nivå; det som brukar kallas crossmodalism.

 

Årets pionjär-bok

Och det var just det som gjorde att Svenska Måltidsakademien direkt efter releasen utnämnde boken till Årets Pionjär med motiveringen ”Äntligen får vi svart på vitt i ett ämne som många närmat sig men inte nått fram till. Per Samuelsson har samlat aktuell forskning och egna erfarenheter av måltidens samspel med ljud och musik, och därmed har vi det första standardverket”.

 

 

Läs mer på bloggen Krydda med musik

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.