HemDirigenterEva Ollikainen ny chefdirigent i Sundsvall

Eva Ollikainen ny chefdirigent i Sundsvall

Dirigenten Eva Ollikainen, Finland, blir ny chefdirigent för Nordiska Kammarorkestern från och med säsongen 2018–2019.

Redan 2003 vann Eva, 21 år gammal, första pris vid dirigenttävlingen i Jorma Panulas namn och kan utan tvekan räknas in i det så kallade ”finska dirigentundret”.

Eva Ollikainen har studerat vid Sibelius-Akademien för dirigentprofessorerna Jorma Panula och Leif Segerstam.

 

Eva Ollikainen har dirigerat de flesta av de största orkestrarna i Norden men också orkestrar som Staatskapelle Dresden, Tokyo Metropolitan Symphony, Deutsches Symphonie Orkester Berlin och många fler.

Under hösten 2017 återvänder Eva bland annat till Kungliga Operan i Stockholm för att dirigera Mats Eks Julia & Romeo och till Semperoper Dresden för flera produktioner.

 

– Vi är oerhört stolta och glada över ynnesten att under de närmaste säsongerna kunna knyta en så namnkunnig chefdirigent till Nordiska Kammarorkestern. Eva Ollikainens stora kunnande och konstnärliga djup kommer att bli en stor tillgång för den fortsatta utvecklingen. Ett starkt fundament för orkesterns fortsatta bygge, säger musikchef Lennart Åkermark.

Nordiska Kammarorkestern grundades 1990 och är en av Sveriges yngsta professionella orkestrar. Först ut som chefdirigent var svenske Niklas Willén, därefter engelsmannen Christopher Warren-Green och senast Christian Lindberg. Efter detta har dirigenten Johannes Gustavsson och violinisten Gilles Apap delat på uppdraget som konstnärliga rådgivare.

 

 

 

 

 

 

%d