Ett behändigt och föredömligt sätt att visa upp en tonsättares bredd är Konserthusets årliga serie Tonsättarweekend (som pågått sedan 2006). Under fyra dagar profileras en nutida tonsättare, oftast en svensk.

I år är det dags för Albert Schnelzers musik, från torsdag den 6 april till och med söndag den 9 april. 15 av hans verk, varav två uruppföranden. Det spelas orkester- och kammarmusik, inkl rockmusik, vid de fyra konserterna.

Motstridiga känslor i vår samtid

Vid invigningskonserte uruppförs det nya orkesterverket Bulletproof av Kungliga Filharmonikerna under ledning av Evan Rogister.

– Ju äldre jag blir, desto mer inser jag att det inte bara är jag själv som är dödlig och sårbar utan även min familj och mina närmaste. Att vilja skydda de som står en nära och skräcken för att något ska hända dem är kanske en av de starkaste känslor vi alla delar. Att komponera det här verket blev lite av en terapiverksamhet för mig. Att frammana mörkret som finns där ute men inte låta det ta överhanden. Att i toner skildra de motstridiga känslor som ryms i vår samtid; skönhet, rädsla, ilska, aggressivitet. Och stundtals även en svag strimma av hopp.

Schnelzer är född 1972 i Karlstad.

Under den avslutande kammarmusikkonserten på söndag spelas även på hårdrock:
– Festivalen avslutas med att mitt pianoverk Dance with the Devil framförs av en rockgrupp, något som länge har varit en dröm för mig. När chansen nu gavs tvekade jag inte en sekund utan kontaktade några av Sveriges förnämsta musiker som har vad som krävs för att verkligen nita det här verket! Dom här grabbarna kan hårdrock helt enkelt! Förhoppningsvis får vi nu alla uppleva hur det kunnat låta om Franz Liszt fått dela scen med Iron Maiden, säger Albert Schnelzer.

15 verk framförs:

Tales from Suburbia 15 min
Cellokonsert ”Crazy diamond” 23 min
Bulletproof (uruppförande av Kungliga Filharmonikernas beställningsverk)
A freak in Burbank 9 min
Oboekonsert ”The Enchanter” 23 min
Brain Damage – Concerto for Orchestra 25 min
Bulletproof (uruppförande av Kungliga Filharmonikernas beställningsverk)
Dance with the devil för piano 8 min
Requiem för sopran och piano 13 min
Solitude för soloviolin 7 min
Frozen landscape för cello och piano 8 min
Wolfgang is dancing! för violin, klarinett och piano 8 min
Predatory dances för pianotrio 12 min
Aqua songs för pianokvintett 10 min
Dance with the devil – Amplified version 10 min

De som gör Schnelzers musik under Tonsättarweekend:

Kungliga Filharmonikerna
Evan Register, dirigent
Jakob Koranyi, cello

Gävle Symfoniorkester
Gérard Korsten, dirigent
François Leleux, oboe

Susanna Andersson, sopran
Henrik Måne, piano
Patrik Swedrup, violin
Erik Wahlgren, cello
Hermann Stefánsson, klarinett
Stenhammar Quartet
Mats Bergström, gitarr
Svante Henrysson, elbas
Ricard Nettermalm, trummor

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.