Riksting om musiken som kunskap och samhällskraft

En god del av Sveriges administrativa musikelit inom konstmusikområdet samlades den 5 april i Studio 2, Radiohuset Stockholm. Det vankades en samtalsdag om hur man ska kunna stärka konstmusikens position. Det var Riksting nummer 2 för den västerländska konstmusiken. Fullsatt i salen från start.

Helena Wessman, konserthuschef för Berwaldhallen, är initiativtagaren till dessa samtalsmönstringar om konstmusiken.

Riksting 2017 spände över ämnen som kulturskoleutredningen (med 150 remissvar!), om jämställd orkesterrepertoar, om barn- och ungdomsverksamhet vid konserthusen, om konstmusiken i Svenska kyrkan samt om El Sistema i Sverige.

 

 

Musik är kunskap

Den mest intressanta och reflekterande presentationen svarade nog musikjournalisten Erik Wallrup för i sitt anförande (han är också tf forskningssekreterare i Kungl Musikaliska Akademien).

– Musiken är både ett sätt att uttrycka sig och något man måste studera för att komma åt, säger han bl a i en jämförelse mellan Kulturskoleutredningens inställning och den som råder i italienska skolor (apropå att han med sin familj bor på Sicilien).

– Estetiska ämnen betraktas i Sverige som något för att uttrycka sig, inte något att lära.  Alla lär-processer inleds med att man möter något som är okänt. Ett artikulerat uttryck kommer när man lärt sig medlen för att uttrycka.

 

Vad kan El Sistema tillföra Sverige?

Den mest engagerade presentationen kom nog från Ron Davis Alvarez från stiftelsen El Sistema i Sverige (bilden överst). Efter att senast ha startat El Sistema-verksamhet på Grönland, befinner han sig nu för några år i Sverige.

– Om man redan har ett bra land, och ett bra system – då måste man ta vara på det och tänka att man kan göra allt som är bra ännu bättre. Så ge barnen utmaningar! Visa dem tillit och inspirera dem att komma. Om du som musiklärare har som främsta mål att lära barnet att älska musiken, så kommer de att vilja spela och öva och bli duktiga på det de gör, menar Ron Davis Alvarez.

Om att göra det bästa för barnen

I Venezuela har orkesterverksamheten fått 800,000 barn ur fattigdomens mönster. Ändå handlar inte El Sistema om fattigdom, menar Ron Davis Alvarez, själv uppvuxen med El Sistema i en av Caracas många favelor. Han förklarar också varför modellen tagit sig hit och till ytterligare 65 länder i världen.

– Själslig fattigdom finns överallt, och det El Sistema handlar om är att göra det bästa vi kan för barnen. Det är därför det är en global rörelse som inspirerar så många.

Att lära alla barn att samarbeta och tillsammans sträva för att uppnå gemensamma mål är El Sistemas tanke och idé. Det grundaren José Antonio Abreu (bl a Polarprismottagare 2009) en gång såg var att det man lär sig i en orkester är precis det man behöver lära sig för att skapa sig ett bättre liv också utanför musiken. Ett bättre samhälle.

 

Läs mer om El Sistema i Sverige ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.