Det finns ett sprudlande musikliv i alla delar av Sverige, inte minst på landsorten. Det får sällan rubriker (eller ens notiser) i de större tidningarnas kulturavdelningar eller i TV-kanaler.

Att amatörmusicerandet och alla de kammarmusikföreningar som finns är vitala för Sveriges musikliv och för rekryteringen av nya musiker, förstår säkert de flesta. Att respektera deras insatser och att uppmärksamma dem är mer än en hederssak.

 

Därför berättar vi glatt att Nora/Bergslagens kammarmusikförening fått ett bidrag till sin verksamhet från den lokala banken, Bergslagens Sparbank.

Det är för fjärde året i rad som Nora kammarmusikförening arrangerar sin ständigt växande kammarmusikfestival (i år den 16–22 juni). Föreningen jobbar hårt och ideellt för att öka intresset för kammarmusik, och uppnå återväxt.

– Det är musikglädje det handlar om. Vi vill att det ska bli en aha-upplevelse så att man vill fortsätta spela, säger Katarina Andreasson, konstnärlig ledare (även verksam som 1:e konsertmästare i Svenska Kammarorkestern samt som dirigent).

 

Barn, ungdomar, vuxna

Kammarmusikfestivalen består av flertalet konserter och kurser för barn, ungdomar och även vuxna. Repertoaren strävar man efter ska vara variationsrik, och målet är att kunna erbjuda överkomliga biljettpriser och kursavgifter. Kammarmusikföreningen vill med festivalen nå ut till en bred skara besökare och kursdeltagare i Bergslagen.

– Det är en viktig tanke, att alla ska få plats. Det är ändå ett steg i världsfreden, påpekar Katarina.

Sparbanksstiftelsen Bergslagen har nu utdelat ett bidrag till föreningen på 30,000 kronor för att stödja genomförandet av festivalen. Katarina fortsätter:

– Det behövs pengar till konserterna och till instruktörer för kurserna. Det är en osäker bransch, så pengar behövs, annars kan vi inte göra det här. Så det är jättebra, och väldigt, väldigt välkommet. Det är sådana här bidrag som gör det möjligt!

 

På bilden: Birgitta Borg, ordf i Nora/Bergslagens kammarmusikförening, och Katarina Andreasson, festivalens konstnärliga ledare.

Till webbplatsen för Nora Kammarmusikfestival

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.