Tonsättaren Tebogo Monnakgotla och poeten Athena Farrokhzad ska för första gången samarbeta och utveckla ett verk för solister, kör och orkester om revolutionens och migrationens erfarenhet. Detta kommer framöver att framföras på Folkoperan i Stockholm.

I en kollaborativ process, som leds av regissören Saga Gärde, utmanar de konventionerna kring att skriva ett operastycke och arbetar fram ett kommande helaftonsverk tillsammans.

Libretto-debut

För Athena Farrokhzad är det debut som librettist. Den första iscensatta delen av körverket har titeln, ”Exodus, part one”:

Mellan mödrar vars kamp tvingat dem på flykt och döttrar som fått migrationen i arv, vävs en berättelse om sorg och drömmar. Tillsammans blir det en större berättelse om vad det är att leva som politisk flykting.

Ny mark för operan

– Det är underbart när starka konstnärer kommer in på Folkoperan och spränger ny mark för operakonsten, säger Folkoperans konstnärliga chef Mellika Melouani Melani.

För Saga Gärde som tidigare har dramatiserat Farrokhzads texter är projektet en efterlängtad utmaning.

– Sedan jag gjorde radiodrama av Athenas lyriska körverk, har jag drömt om att hon skulle skriva ett libretto för en operakör. Vi är i början av en mycket spännande process där Tebogo Monnakgotla skriver ett stycke för kör och orkester. Folkoperan har gett oss en plats och fantastisk möjlighet att utforska och utveckla verket.

 

Musik: Tebogo Monnakgotla
Libretto: Athena Farrokhzad
Regi: Saga Gärde
Video: Thomas Romlöv
Musikalisk ledning: Lone Larsen
Pianist: Elena Kaladina
Rådgivning, koreografi: Melody Putu

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.