Kungliga Operan i Stockholm ska under ett antal år framöver renoveras. Detta efter åtskilliga kulturministrars in- och utgångar, en hoper utredningar och mängder av renoveringsförslag samt motförslag.
För renoveringsperioden har en lösning hittats. Operan får husera i en av Stockholms stads gasklockor i Hjorthagen/Norra Djurgårdsstaden, nära Lidingöbron. Operan flyttar in i gasklockan den 1 februari 2027.
– Äntligen kan vi presentera en lösning där vår verksamhet kan leva, utvecklas och ta kliv in i 2030-talet, även under renoveringsperioden! utropar operachefen Fredrik Lindgren.
– Regeringen har varit tydlig med att Kungliga Operans uppdrag som nationalscen ligger fast under hela den tid som Operahuset byggs om. Därför har det varit avgörande för oss att hitta en scen där vi kan fortsätta verka med konstnärlig höjd och där vi även fortsatt kan utveckla scenkonsten.
Plats för större publik
Operans scen i Gasometer, som gasklockan numer kallas, får plats för 1,600 personer i publiken. Därmed kommer Kungl Operan att öka kapaciteten i salongen med nära 30 procent jämfört i nuvarande huset vid Gustaf Adolfs torg.
Gasometer ägs av Stockholms stad och drivs av Cirkus Venues, som även driver bland annat Cirkus och Hasselbacken på Djurgården.
– Vi vill etablera en arena för kultur och upplevelser i världsklass, och är glada över att Kungliga Operan väljer Gasometer. Kombinationen av Kungliga Operan och vår arena med spektakulär arkitektur och arenateknik i absoluta framkant ger förutsättningar för storslagna upplevelser för besökarna, säger Satu Andersson, vd för Cirkus Venues.
Resten återstår att lösa
Att scenlokalen har funnits och beslutats är en sak. Kungliga Operan kommer ju även fortsättningsvis att ha behov av lokaler för administration, repetition och all annan verksamhet som hör till ett operahus. Vilka dessa lokaler blir är ännu inte beslutat; en nog så knivig utmaning att lösa.
Kungl Operan i stänger för renovering den 1 juli 2026 och håller stängt i fem år. Renoveringen beräknas kosta 3,1 miljarder kronor.
Bilden: Fredrik Lindgren och Satu Andersson. Markus Gårder, foto