Han heter Joseph Bologne Chevalier de Saint-Georges och var samtida med Wolfgang Amadeus Mozart; och blev faktiskt några år äldre. Joseph Bologne levde under åren 1745–1799. Mitt i det som brukar kallas wienklassicismen.

En så gott som bortglömd tonsättare, ibland kallad ’den svarte Mozart’, något som idag skulle betecknas som rasistiskt. Och han var nog inte så ’svart’, möjligen med något brunare hud än de vita och pudrade européerna.

Joseph Bologne föddes i Bailiffe, Guadeloupe, son till en förmögen plantageägare. Han var verksam som violinist, dirigent och tonsättare i Frankrike i mitten på 1700-talet. Vad vi vet har hans musik inte tidigare spelats i Sverige.

Men det gör nu Gävle Symfoniorkester med sin chefsdirigent Christian Reif, när de beger sig från hemstaden för att ge konserter i Ockelbo (13 mars) och Järvsö (14 mars). Då finns Symfoni nr 1 från 1777 av Joseph Bologne på programmet.

Violinist, dirigent, tonsättare, militär, ryttare och fäktare

Joseph Bologne var en flitig musiker och kompositör, militär; dessutom en skicklig ryttare och fäktare. Under sin begränsade livstid komponerade han bland annat sex operor, sju violinkonserter, fyra symfonier, kammarmusik och ett antal sånger. Där emellan dirigerade han på Parisoperan och var aktiv som orkesterviolinst. Under franska revolutionen (1789) flydde han till Storbritannien.

Så här kan musik av Joseph Bologne de Saint-Georges låta

I konserterna framförs även musik av den amerikanska tonsättaren och violinisten (f. 1981) Jessie Mongomery, Strum, och den ofta spelade tyske tonsättaren Ludwig van Beethoven (1770–1827), Symfoni nr 4.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.