Violinisten Benjamin Schmid tackar för sig efter tre år som konstnärlig ledare för Musica Vitae. Det blir med tre konserter: på Nygatan 6 i Växjö fredagen den 12 januari, i Söderportkyrkan, Tingsryd, den 13 januari och i Bergs kyrka, Lammhult, den 14 januari.

Benjamin Schmid är en violinist av världsklass; solist med Wiener Philharmoniker och med ett 40-tal cd-inspelningar i ryggen (född i Wien, uppvuxen i Salzburg, professor vid Mozarteum i Salzburg bl a) spelar på en Stradivariusviolin – ex Viotti 1718. Med Musica Vitae har han valt musik från sitt hemland Österrike för avslutningskonserterna.

Schubert, Lanner och Berger

Konserttiteln är En resa genom Österrike och innehåller musik av Franz Schubert Uvertyr i c-moll för stråkkvintett, i arrangemang för stråkorkester (komponerad av en 14-årig Schubert) – samt Franz Schuberts Fantasia för violin och piano C-dur, i arrangemang av Christoffer Ehrenfeller, här för första gången framfört för violin och stråkorkester.

Det blir även musik av en av Wiens ”valskungar”, Joseph Lanner (1801–1843), som räknas som en av wienervalsens fäder.

Ett stråk av nutida österrikisk musik, jazzinspirerat, blir det med Metropoles-svit av tonsättaren och saxofonisten Herbert Berger (f. 1969). Bergers Metropoles-svit har spelats in av Musica Vitae och Benjamin Schmid och gavs ut på skiva under 2023.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.