Edith Södergran, född 4 april 1892 i Sankt Petersburg, död 24 juni 1923 i Raivola, Karelen.

Till fots
fick jag gå genom solsystemen,
innan jag fann den första tråden av min röda dräkt.
Jag anar ren mig själv.
Någonstädes i rymden hänger mitt hjärta,
gnistor strömma ifrån det, skakande luften
till andra måttlösa hjärtan.

Edith Södergran, ur Rosenaltaret, 1919.

I år är det 100 år sedan Edith Södergran dog, 31 år gammal. I ett intimt samspel mellan väggarna på Sveriges äldsta rokokoteater, Ulriksdals slottsteater Confidencen, ger skådespelaren Stina Ekblad och cellisten Mime Yamahiro Brinkmann ett program där Edith Södergrans naturlyriska diktning och Johann Sebastian Bachs cellosviter möts.

Föreställningen den 12 augusti har titeln Till fots genom solsystemet, hämtad från Södergrans dikt, och ingår i den pågående festivalen på slottsteatern – En Confidence.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.