Nya a cappella-verk av kvinnliga tonsättare presentera nu ut av Gehrmans Musikförlag som ett led i ökad jämställdhet i körmusiken och en snabbare utveckling mot balans i programsättning och repertoar. Den 8 mars – på den internationella kvinnodagen – presenteras de tonsättare som får sina verk utgivna: 

Linda Alexandersson – Önskenatt (2021)
Anna Cederberg-Orreteg – Natten då stjärnorna föll (2021)
Birgitta Flick – Nocturne (2020)
Susanna Lindmark – Tschitta saltunza (2020)
Marie Sandell – Liknöjd fauna (2017)
Kristin Warfvinge – Une charogne (2021)

Utgivningsserien, som är resultatet av en efterlysning som Gehrmans och FST (Föreningen Svenska Tonsättare) gjorde hösten 2021. De uttagna verken innehåller en animalisk svit för kör och solotrio med höns-touch, en drömsk diskantkörssättning av en Edith Södergran-text, ett stycke för tredelad, stor dam- och flickkör som uruppfördes på Malmö Lives konsertserie ”100 kvinnor 100 år”, en vacker önskan för ungdomskör, en dansant fjärilsflykt på rätoromanska (ett romanskt språk som talas i en del av Schweiz) och en mörk och mustig tolkning av en Baudelaire-dikt.

Jury bedömde anonymiserade körverk

De verk som anmäldes till efterlysningen visade stor bredd i uttryck, sättning och svårighetsgrad, men framför allt av hög kvalitet.

En jury som bestod av Krista Audere (dirigent), Karin Rehnqvist (tonsättare), Karin Ekedahl (utgivare på Gehrmans), Bengt Ollén (dirigent) och Simon Arlasjö (körledare) bedömde de anonymiserade verken och utsåg de sex styckena för utgivning.

Foto: Josef Sjöblom

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.