Norrbotten NEO startade 2007 är Sveriges enda i sitt slag och med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken. De består av sju musiker som spelar flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, viola och cello. I syfte att verka för den svenska kammarmusikens utveckling beställer ensemblen fortlöpande nya verk och samarbetar både med yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt.

Men nu är det snart slut med denna djärva satsning på nutida konstmusik, meddelar Region Norrbotten. Som konstaterar att ensemblens framträdanden efterfrågas främst i landets storstäder, inte i Norrbotten. Eftersom de skattemedel som Region Norrbotten lägger på kultur ska gynna länet föreslås därför att ensemblen ska få en annan huvudman.

– Vi har under dessa år försökt att hitta rätta former för Norrbotten NEO, men vi lyckas inte. Därför måste vi lämna över uppdraget till någon annan som kan skapa rätt förutsättningar för ensemblen, säger Tomas Vedestig, ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Inte lyckats hitt formerna

Att etablera en spetsensemble av Norrbotten NEO:s karaktär är en utmaning. Under de år ensemblen har funnits har den mötts av lovord, men det har varit svårt att ha en hållbar turnerande verksamhet trots det goda ryktet.

Med det i åtanke föreslås den regionala utvecklingsnämnden att besluta att 2023 är Norrbotten NEO:s avslutande verksamhetsår inom Region Norrbotten.

Norrbottensmusiken undersöker ensemblens förutsättningar för ny huvudman under 2023.

– Vi har prioriterat ensemblen både verksamhetsmässigt och ekonomiskt, men ensemblen saknar trots sina 15 år den lokala förankringen i länet där publiksiffrorna i Norrbotten är mycket låga. De skattepengar vi lägger på Norrbotten NEO ger inte nog med nytta för norrbottningarna och därför önskar vi att någon annan tar över huvudmannaskapet, menar Tomas Vedestig.

Foto: Marie LundgrenLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.