En hyllningskonsert till en gammal industrimiljö – Axmar Bruk – som fyllde 350 år förra året.

Det var förra året den egentliga jubileumskonserten gavs i Hyttan vid Axmar Bruk. Konserten innehöll delvis nykomponerad musik med inspiration från traktens rika historia. Konserten blev en succé, men på grund av pandemirestriktioner fick inte så många chans att uppleva den. Nu blir det därför repris i Gevaliasalen i Gävle konserthus, lördagen den 13 augusti.

Tre välkända folkmusiker, Lisa Långbacka, Lena Willemark och Lisa Rydberg gör musik tillsammans med Gävle Symfoniorkester under ledning av multiinstrumentalisten Bertil Fält. Konceptet där folkmusik möter symfoni har tidigare visat sig vara uppskattat av Gävlepubliken, inte minst i konsertserien Symphonic Stomp of Sweden.

Lysande musikprofiler

Lena Willemark (i mitten på bilden ovan) är en banbrytande och genreöverskridande sångerska och musiker. Hon har tagit emot en rad utmärkelser, däribland sex Grammisar, Expressens musikpris ”Spelmannen” och var nominerad till Nordiska rådets musikpris 2021. Lena är hedersdoktor vid Göteborgs Universitet och vid Dalarnas Högskola.

Lisa Rydberg (t h på bild) är riksspelman och barockviolinist (utbildad vid Kungliga musikhögskolan och den första någonsin i Sverige att gå en kombinerad utbildning i klassisk musik och folkmusik). Hon utgör ena halvan av duon Bach på svenska (organisten Gunnar Idenstam är den andra), är aktiv i barockensembler och samarbetar med en rad artister.  

Lisa Långbacka (t v på bild) har sina rötter i folkmusiken men svävar fritt mellan olika musikvärldar, från pop, jazz och folkmusik till opera och teatermusik. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har bl.a. framträtt med och komponerat för kammarorkestern Musica Vitae, varit kapellmästare för Cullbergbaletten, arbetat vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och turnerat med mängder av artister.

Bertil Fält är en multiinstrumentalist med saxofon som huvudinstrument. Syns i flera konstellationer, bland annat tillsammans med Camilla von Bothmer, och i trion SWUNG med Urban Andersson och Görgen Antonsson. Har undervisat inom musik sedan länge, och även komponerat och arrangerat musik för symfoniorkester.


Bilden överst: Olle Persson, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.