Föreningen Folkoperans Vänner delar varje år ut ett soliststipendium. 2022 tilldelar man en baryton priset – Joa Helgesson.
– För ett medryckande konstnärskap, vars skönhet hjälper åskådaren att uthärda tillvarons mörker och sträva efter dess ljus, heter det i motiveringen. Stipendiet på 20,000 kr delades ut i samband med föreningens årsmöte.

Helgesson får stipendiet för sin rollprestation som Rodrigo, markisen av Posa i Don Carlos, som spelades på Folkoperan hösten 2021. Joa har även gjort rollen som Kurwenal i Tristan och Isolde 2020 och medverkar just nu som Don Alfonso i Così fan tutte på Folkoperan.

Joa Helgesson är född i Stockholm (1981) men är sedan några år bosatt i Berlin. Han är utbildad vid Stockholms Operahögskola (2005–2008), har läst klassisk sång/litteraturvetenskap vid Mälardalens Högskola (2003–2005) och skådespeleri vid Shanghai Theatre Academy i Kina (2001–2002).


Bilden: Joa Helgesson i Così fan tutte. Foto: Mats Bäcker/Nadja SjöströmLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.