Vilken svensk orkester skulle inte se till att Bo Lindes musik spelades, om inte Gävle Symfoniorkester?! När inga andra orkestrar numer bryr sig om hans musik kan den i varje fall höras med Gävleorkestern.

Bo Linde dog den 2 oktober 1970, 37 år gammal. Han har lämnat efter sig osannolikt vacker musik; där samtiden tyckte hans musik var för romantisk för att kallas modern …

Bo Lindes levande kontakter med Gävle Symfoniorkester inleddes redan innan den unge tonsättaren började på Musikaliska Akademien som tonåring.

Hade oftast Gävleorkestern i tankarna

Orkesterns dåvarande chefsdirigent Eric Bengtsson var en viktig mentor och musikalisk samarbetspartner för Bo Linde och för övrigt också hans pianolärare. Under studieåren i Stockholm och Wien och under de många resorna i Europa under 50-talet höll Linde hela tiden kontakten med orkestern hemma i Gävle och var själv solist när första pianokonserten uruppfördes på Gävle Teater 1955.

Flera av Bo Lindes orkesterverk fick sina första framföranden av Gävleorkestern som var den orkester han ofta hade i åtanke när han komponerade.

Nu är det dags igen för Bo Linde. Denna gång hans Cellokonsert från 1965.

Solist är dubbla (svenska + norska) Solistprisvinnaren Amalie Stalheim. Cellokonserten framförs i Hudiksvall den 29 oktober och även på en lördagsmatiné i Gävle den 30 oktober. Gävle Symfoniorkester leds av den tyske dirigenten Christian Reif.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.