Mitt i kulturens nedstängning (eller i slutet av den?) lanseras en fantastisk plan för musiklivet i Stockholm – Blasieholmen, mitt i centrala Stockholm. Ett kvarter, ett nav, för den akustiska, levande musiken.

Blåsarsymfonikerna/Musikaliska har en vision om att skapa ett klingande kvarter för den akustiska musiken vid Nybrokajen i centrala Stockholm. I ett stort utskick bjuds nu aktörer inom musiken och dess möjliggörare in för att förverkliga den visionen. 

Den, sedan länge, pågående bristen på scener och en pågående pandemi har skapat ett skriande behov av en trygg plats för alla utövare. Kvarteret med Musikaliska och Utrikesminsterhotellet vid Blasieholmstorg kan rymma både kontorsplatser, scener, övningsrum, restaurang och bar samt. Detta ska kunna bli ett sammanhang för den akustiskt klingande musiken.

Byggnader får blomma ut

– Vi står inför en helt unik möjlighet att skapa ett klingande kvarter med den akustiska musiken och alla dess möjliggörare i centrum. Vi har en vision, en professionell blåsorkester, en scen för folkmusik och dans, en musikalisk akademi och en möjlighet att – kanske för första gången sedan Musikaliska invigdes 1878 – verkligen låta byggnaderna blomma ut i sin fulla potential, säger Ingela Lindh, styrelseordförande, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker/Musikaliska.

De lokaler Handelsbanken hyrt i Utrikesminsterhotellet vid Blasieholmstorg, där Kungl Musikaliska Akademien (KMA) har sina lokaler, är nu tomma, berättar för Eleonor Wolgers, som är marknadschef för Musikaliska, för iMusiken. Därför kan ett helt kvarter för musikutövning i alla former skapas.

Dessbättre är även fastighetsägaren, Statens Fastighetsverk, med på noterna. Så tidigare farhågor om nedläggning av Musikaliska kan man nog lägga åt sidan.

En sammanhållet programmerad scen

I huset vid Nybrokajen, som går under namnet Musikaliska (och i det tillhörande Stallet), huserar redan Blåsarsymfonikerna och Riksförbundet för Folkmusik och Dans. I i den intilliggande byggnaden (Utrikesministerhotellet) vid Blasieholmstorg finns Kungl. Musikaliska Akademien (KMA).

Förr i tiden huserade även i huset vid Nybrokajen 11 Rikskonserter här, tillsammans med ensembler som Kroumata och The Real Group.

Men nu är det ännu större planer som gäller.

– Utvecklingsarbetet sker i nära samverkan med KMA. Nu söker vi medskapare för att förverkliga Musikaliska och Utrikesministerhotellet till att bli en sammanhållet programmerad scen, en hub för de som utvecklar och företräder akustisk musik, en spel- och mötesplats för den akustiska musiken samt ett ”hangout” för musik, mat och bar, något vi länge har saknat, säger Noomi Hedlund, verksamhetsutvecklare, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker/Musikaliska.


Mer att läsa om planerna finns här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.