Torsdagen den 3 december fördelade Kulturrådet den första hälften av höstens krisstöd. 2,200 ansökningar om krisstöd för inställda och uppskjutna evenemang kom in till Kulturrådet. Cirka 55 procent får nu bifall. Nästa vecka fördelas den andra delen av krisstödet, då till särskilda behov inom kulturlivet.

Det sammanlagda belopp som sökts var 1,8 miljarder kronor, mer än fyra gånger så mycket som de 400 miljoner som Kulturrådet hade att fördela.

”Mångfald kulturella uttryck”

Kulturrådet har tagit hänsyn till de sökandes behov av ekonomiskt stöd och att pengarna fördelas till en mångfald av kulturella uttryck i hela landet.

Så här finns gott om stora och små teatrar, hembygds- och bygdeföreningar och givetvis – en lång rad kommersiella aktörer.

Så mycket till konstmusiken kan vi inte se; det verkar höra till undantagen i Kulturrådets långa bidragslistor.
Här kan du leta och kolla själv

Krisstödet har sökts av arrangörer, konstnärligt verksamma aktörer eller organisationer som är en kombination av båda. Arrangörerna dominerar i den här ansökningsomgången och står för 70 procent av såväl sökt som beviljat belopp, enligt vad Kulturrådet uppger.

Storstadsregionerna dominerar i fördelningen, men alla regioner finns representerade bland de ansökningar som beviljats. Närmare 40 procent fördelas utanför storstadsregionerna.

Konstområden?

Musikområdet får störst andel av krisstödet – 70 procent, följt av scenkonst på 19 procent, enligt redogörelsen från Kulturrådet. Det handlat mycket om musikarrangörer som Fasching, Gröna Lund, Astrid Lindgrens Värld, Blixten & Co, Hudik Nöje, Brännboll i Umeå etc – samtliga med många miljoner i stöd.

Vi gläds med Drottningholms Barockensemble som får 155,000 kr.

Museer och utställningar, bild och formkonst samt litteratur och läsande står för en mindre del av såväl ansökningar som beviljade medel. Bild- och formkonst får endast en procent av det totalt beviljade beloppet, men de beviljade organisationerna får högre andel av sitt ansökta belopp än genomsnittet.

Resten av krisstödet

Nästa vecka ska resten av Kulturrådets krisstöd till kulturen fördelas. Då gäller det särskilda behov inom kulturlivet, cirka 440 miljoner kronor; i den gruppen ingår bland annat tekniker och arrangörer av evenemang i utlandet.

– Vi följer vår tidplan kring beslut och utbetalningar. Allt tyder på att vi klarar att betala ut medel före jul, förklarar Kajsa Ravin, generaldirektör vid Kulturrådet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.