Är detta Sveriges mest älskade tonsättare?

Kanske. Lars-Erik Larsson är en av de mest framförda svenska tonsättarna, inte minst genom hans verk Pastoralsvit och Förklädd gud.

Lars-Erik Larsson föddes 1908 i Åkarp, Skåne, och dog 1986, i Helsingborg. Han studerade komposition bl a för Alban Berg i Wien. Han har varit repetitör vid Kungliga Teatern i Stockholm, undervisat han i musik i Malmö och Lund. 1937 anställdes han som kapellmästare och musikproducent vid dåvarande Radiotjänst, en befattning som han innehade till 1954. Han var 1947–1959 den förste professorn i komposition vid nuvarande Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Director musices vid Uppsala universitet 1961–1965.

Han har även en skola uppkallad efter sig, Lars-Erik Larsson-gymnasiet, ett musikgymnasium i Lund.

Porträttkonsert breddar och fördjupar

Kungliga filharmonikerna ger den 12 november en porträttkonsert som vill bredda och fördjupa bilden av Larssons skapande genom att presentera musik som mer sällan står på repertoaren.

Det blir En vintersaga ”Fyra vinjetter till Shakespeares drama”, Concertino för trombon och stråkar med konsertens dirigent Christian Lindberg som trombonsolist, samt Lars-Erik Larssons Symfoni nr 3 från 1945, uruppförd av Kungliga Filharmonikerna under ledning av Tor Mann.

Följ konserten i livesändning från Stockholms konserthus här, torsdagen den 12/11 kl 19LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.