Här är ännu ett ställe som väljer att uppmärksamma världsstjärnan Jenny Linds 200 år. På årsdagen av hennes födelse öppnas utställningen Jenny Lind 200 årTorups slott; för övrigt den första utställning som genomförs på slottet.

Torups slog är ett av Skånes bäst bevarade 1500-talsslott och ligger i Bara, Svedala kommun utanför Malmö.

Utställningen visas i slottets paradvåning och i en tidigare osedd del av slottet, den så kallade ”Gästvåningen”. Där bodde bland annat Prins Eugen och Selma Lagerlöf när de besökte slottet.

Fram till den 22 november pågår utställningen och har öppet för guidade turer torsdagar–söndagar.

Jenny Lind var en av operavärldens mest firade och älskade sångerskor, en superstjärna som var dyrkad av en hel värld. För att fira 200-årsjubileet av Jenny Linds födelse gjorde Konserthuset i Stockholm i samarbete med SVT en sommarutställning för att lyfta hennes framgångssaga.

Det är alltså utställningen från Stockholm som nu visas nu på Torups slott.


Görvel Fadersdotter Sparre tog initiativ till att bygga slottet i Torup. Det anlades 1537, efter att den gamla borgen Askebacken förstörts. Det rådde då oroliga tider och slottet försågs därför med ett ordentligt försvar och för att göra det extra svårt att inta, byggdes Torup slott mitt i en konstgjord sjö på gammal sankmark. Från 1790 började sjön tappas ur och blev istället ängsmark. Slottet fick sitt nuvarande utseende då det restaurerades 1602-1630.

Under 1800-talet- och början av 1900-talet utvecklar ägarfamiljerna parken och trädgårdarna enligt tidens mode. Vid den här tiden var Torups slott en samlingsplats för dåtidens kulturella och vetenskapliga elit, inbjudna av familjen Coyet som ägde och bodde på slottet.

1970 köpte Malmö stad godset Torup med slott och andra byggnader, slottspark, bokskog och odlingsmark.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.