Sveriges största musikstipendium på 500,000 kr – Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2020 – har tilldelats den (fortfarande) unge violinisten Johan Dalene från Norrköping. Dalene är född i augusti år 2000.

Johan Dalene började spela violin som fyraåring med Päivikki Wirkkala Malmqvist vid Norrköpings Kulturskola. Tre år senare debuterade han som solist med Norrköpings Symfoniorkester, ett samarbete som upprepades tre år senare när Johan medverkade i orkesterns framförande av Pablo de Sarasates ökänt svåra Zigeunerweisen. Han har gjort en lång rad framträdanden i Norden och även spelat i Italien, Österrike, Schweiz, Sydafrika, Kina och Storbritannien. Bland annat har han stått på scen i anrika konserthuset Musikverein i Wien och Teatro Bibiena i Mantova.

Idag spelar Johan Dalene Johan spelar på en Stradivarius-violin från 1736, generöst utlånad av Anders Sveaas Almennyttige Fond.

En prisvinnare

Johan Dalene har vunnit första pris i flera internationella tävlingar som Stockholm International Music Competition, The Kocian Violin Competition i Tjeckien och Giovani Talenti i Italien. 2016 kom han på tredje plats i ungdomsklassen i prestigefyllda Menuhin Competition i London samt vann första priset i Thomas och Evon Cooper International Violin Competition i Oberlin, USA, där han spelade Tjajkovkij-konserten med Cleveland Orchestra.

2019 vann han första pris i den prestigefyllda Carl Nielsen-tävlingen.

Johan studerar för Per Enoksson, professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och har också deltagit i mästarklasser med ett antal framstående pedagoger.


Tidigare år har sopranen Christina Nilsson (2018) samt cellisten Jakob Koranyi (2017) fått detta stora musikstipendium.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.