Omkring 5,000 svenska musiker och artister har skrivit under uppropet Snart tystnar musiken som initierades av musikern och låtskrivaren Tina Ahlin.

I uppropet krävdes bland annat att musikströmningsföretaget Spotify skulle starta en akutfond på grund av coronavirusets framfart:

Akutfond behövs

– Företag som Spotify och andra kapitalstarka aktörer, ni har nu ett enastående tillfälle att göra en ovärderlig insats genom en stöd-donation i samarbete med Kulturdepartementet och Konstnärsnämnden till en akutfond där musiker och artister kan söka stöd för förlorade inkomster. En sådan donation kunde inspirera andra att följa ert solidariska exempel, stod det bl a i uppropet.

Nu svarar Spotify med att lansera Spotify COVID-19 Music Relief project. Men det beror inte alls på de svenska musikernas upprop, enligt företagets nordiska innehållschef Johan Seidefors:

– Sedan starten av COVID 19-pandemin har Spotify följt dess utveckling och övervägt de bästa sätten vi kan hjälpa till. Spotify har engagerat partners över hela branschen för att diskutera hur vi kan stödja de artister och musikskapare som drabbats och de är många.

Flera musikhjälporganisationer tillsammans

Projektet COVID-19 Music Relief ska rekommendera verifierade organisationer som erbjuder ekonomisk hjälp till de mest drabbade musikskaparna runt om i världen.

I startskedet samarbetar Spotify med organisationerna Musicares, PRS Foundation och Help musicians.

Spotify kommer även att, krona för krona, matcha alla donationer som görs genom en ny webbplats upp till drygt 100 milj kronor (eller 10 miljoner dollar). 

Läs mer här ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.